Oletko Sinä ketterä oppija?
Työelämän jatkuva muutos vaatii jokaiselta epävarmuuden sietämistä, kykyä oppia ketterästi ja itseohjautuvuutta. Ketterä työssä oppiminen onkin nykyään merkittävä menestystekijä ja oppimisen taidot ovat kriittisiä työtaitoja. Mitkä piirteet ja valmiudet sitten erottavat ketterän oppijan muista?
Ketterällä oppijalla on oppimisen asenne
Tärkein oppimisen edellytys tai este on oppijan asenne. Ketteriltä oppijoilta edellytetään oppimisen asennetta, joka muodostuu ns. kasvun asenteesta ja uteliaisuudesta. Kasvun asenne tarkoittaa sitä, että on motivoitunut oppimaan uutta ja kokeilemaan uusia asioita, valmis harjoittelemaan ja tekemään työtä oppimisen eteen, eikä anna vastoinkäymisissä helposti periksi. Kasvun asenne kertoo sisukkuudesta – jos et osaa, niin et osaa VIELÄ.
Uteliaisuus on noussut erittäin tärkeäksi rekrytointikriteeriksi, kun yritykset ovat ymmärtäneet, kuinka tärkeä menestystekijä se on. Ihmiset ovat uteliaita, kun taas koneet eivät osaa olla. Uteliaisuus motivoi oppimaan uutta, lisää luovuutta ja mahdollistaa innovaatioita. Se synnyttää vaihtoehtoja ja aivan uusiakin ratkaisuja. Uteliaisuus luo hyvinvointia ja työn imua työpaikalle.
Ketterä oppija huolehtii älyllisestä kunnostaan
Oppimisen tärkein työkalu ovat aivot ja mieli. Jokaisen tulisi pitää huolta älyllisestä kunnostaan eli oppimiskunnostaan. Mitä paremmassa älyllisessä kunnossa on, sitä helpompi on olla utelias, oppia ketterästi, oivaltaa uusia ratkaisuja ja ratkaista aivan uusia ongelmia. Aivojen kuntoon vaikuttavat myös fyysiset asiat, kuten ravinto, lepo ja liikunta. Hyvässä älyllisessä kunnossa oleva oppija hallitsee omaa vireystasoaan ja ajankäyttöään, nukkuu riittävästi, liikkuu tarpeeksi, syö terveellisesti, tunnistaa stressin oireet ja varmistaa palautumisen.
Älyllisen kunnon ylläpidon ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen pitäisi olla työpaikoilla esillä keskusteluissa, ja näihin asioihin liittyvää tietoa tulisi jakaa ihmisille. Monella työpaikalla järjestetään esimerkiksi aamukahvitilaisuuksia, joilla vierailee asiantuntijoita kertomassa hyvästä unesta, palautumisesta tai vaikkapa tehokkaasta tehtävienhallinnasta. Ne ovat hyvä keino pitää älyllisestä kunnosta huolehtimista esillä ja viestiä, että asia on tärkeä.
“Uteliaisuus motivoi oppimaan uutta, lisää luovuutta ja mahdollistaa innovaatioita.”
Ketterä oppija pitää ammattitaitonsa ajan tasalla
Jotta voi oppia ketterästi, täytyy löytyä ajantasainen ja riittävä oman alan yleis- ja ammattiosaaminen. Nykyään lähes kaikki työ vaatii yhä enemmän osaamista ja korkeampaa peruskoulutusta, sekä myös osaamisen jatkuvaa päivittämistä. Ihmisiltä edellytetään entistä laajempaa osaamista ja syvällisempää ymmärrystä siitä, mikä omalla alalla on tärkeää, miten ala saattaa kehittyä ja millaista tietoa ja osaamista alalla tulevaisuudessa tarvitaan. Yleis- ja ammattiosaamisen jatkuva päivittäminen on pitkälti jokaisen omalla vastuulla.
Lisäopiskelu tapahtuu usein verkon kautta. Uuden asian omaksumista nopeuttaa, jos tietoa voi sen hankinnan jälkeen mahdollisimman pian soveltaa omalla työpaikallaan. Oma aktiivisuus ja kyky johtaa itseään ovat opinnoissa tärkeitä. Työpaikka voi tukea opiskelua monin tavoin, mutta kun kyse on oppimisesta, ei opintosuorituksista, on jokaisen itse motivoiduttava ja haluttava saada tietoa ja oppia.
Ketterä oppija työskentelee oppien ja kehittäen
Ketterä oppiminen ei ole työstä erillistä oppimista, vaan oppimista, jota tarvitaan työn tekemiseksi. Niinpä ketterän oppimisen taidot ovat pitkälti taitoja, joita ihminen tarvitsee työssään. Näitä ovat esimerkiksi arkiset tiedonhankintataidot, taito määritellä kysymyksiä ja esittää niitä, erilaiset ongelmanratkaisutaidot ja luovan ajattelun taidot, muutamia mainitaksemme. Näihin kaikkiin löytyy monia menetelmiä, ja ketterällä oppijalla olisi hyvä olla riittävä määrä niitä “työkalupakissaan”.
Erittäin tärkeitä ovat myös vuorovaikutustaidot ja muut sosiaaliset taidot, jotta yhteistyö sujuu tehokkaasti ja mukavasti.
Valmiudet syntyvät kehittämällä
Yllä on käyty läpi ketterän oppijan keskeisiä piirteitä ja valmiuksia. Jos Sinun pitäisi antaa itsellesi 1-5 pistettä kustakin osa-alueesta, mitä antaisit? Mitkä ominaisuudet tai valmiudet Sinulla on hyvin hallussa? Mitä olisi syytä kehittää?
Vastuu ketterän oppimisen valmiuksista on ensisijaisesti yksilöllä itsellään, mutta työnantajan on tärkeää tarjota siihen tukea ja ohjausta, ja myös muistuttaa, että asia on tärkeä ja siihen on syytä panostaa. On todella haastavaa toimia ketterästi oppien, jos ympäristö ei lainkaan tue sitä. Ja toisaalta, hyvä ympäristö saa meidän oppimaan kuin varkain.
Vielä on muutama paikka jäljellä tammikuun 12. päivä käynnistyvään HR-ammattilaisille suunnattuun valmennusohjelmaan! Valmennus tarjoaa työkalut arvioida oman organisaation oppimiskulttuuria ja kehittää oppimisen infrastruktuuri jatkuvaa oppimista tukevaksi. Olethan yhteydessä, jos haluat lisätietoja!